Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoed nieuws:
Oud of (ver)nieuw(bouw)?
Financieren van duurzaam vastgoed
SDE subsidie
Informatieplicht energiebesparing
 
Oud of (ver)nieuw(bouw)?
 
De levering van een oud gebouw is vrijgesteld van btw maar de verkrijging daarvan belast met overdrachtsbelasting. De levering van een nieuw gebouw of een bouwterrein is daarentegen belast met btw en de verkrijging is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Van een nieuw gebouw is sprake wanneer de levering plaatsvindt vóór, op of uiterlijk twee jaar na het tijdstip van eerste ingebruikneming. Maar ook na een grote verbouwing kan er sprake zijn van een eerste ingebruikname, namelijk als er door de verbouwing in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. De voorkeur van de koper voor btw of overdrachtsbelasting is veelal afhankelijk van het recht op aftrek van btw. Maar wanneer leidt een verbouwing in wezen tot nieuwbouw?
Lees verder
 
Financieren van duurzaam vastgoed
 
Dat verduurzaming van vastgoed de komende jaren steeds prominenter wordt staat vast. Graag overtuigen wij u ook van het feit dat verduurzaming van vastgoed ook financieel aantrekkelijk is. Zo blijkt uit onderzoek dat de marktwaarde van een energie efficiënt kantoor met gemiddeld 8,6% toeneemt en dat de huurwaarde gemiddeld 9,9% hoger ligt.
Naast waardevermeerdering speelt ook de financiering van duurzaam vastgoed een belangrijke rol. Wij zien dat financiers steeds kritischer worden op de vastgoedportefeuille. Op het gebied van duurzaamheid vertaald dit zich in specifieke vereisten voor energie labels. Omdat banken de vastgoedportefeuille willen verduurzamen worden panden met hogere energie labels niet of tegen een hoger tarief gefinancierd. 

Weten hoe u kunt profiteren? 
Lees verder
 
SDE subsidie deadline voorjaar 2020
 
De SDE+ stimuleert de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen door het verschil in kostprijs ten opzichte van fossiele energie te subsidiëren. Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand levert hierdoor een interessante business case op met positieve impact op het milieu. IMC dient ieder jaar meer dan 60 SDE-aanvragen in, de laatste ronde goed voor meer dan € 16 miljoen subsidie.
Wilt u investeren dan ondersteunt IMC u bij het plan van aanpak en het indienen van de aanvraag. Mocht u eerst nog vragen hebben over het financiële plaatje of over technische (on)mogelijkheden en de informatieplicht, dan maken we graag een afspraak.
 
Wij streven ernaar rond eind februari 2020 de aanvragen in beeld te hebben zodat we ze kunnen indienen zodra dat mogelijk is. Toekenning van de subsidie vindt namelijk plaats op volgorde van binnenkomst! Dus neem snel contact met ons op!
Contact
 
Informatieplicht energiebesparing
 
Bent u ondernemer? Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar? Dan bent u verplicht om voor 5 december 2019 uw energiebesparende maatregelen door te geven. Dit doet u via het landelijke eLoket. Inspecteurs van bijvoorbeeld de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid en DCMR zullen hierop controleren.
 
De verplichtingen vloeien voort uit de Wet milieubeheer. Deze verplicht bedrijven en instellingen om te investeren in bepaalde energiebesparende maatregelen. Het gaat daarbij om investeringen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter, die per bedrijfstak zijn bepaald. In 2019 geldt er naast de bestaande energiebesparingsplicht ook een informatieplicht.
Lees verder
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi