Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoed nieuws:
2% overdrachtsbelasting bij transformatie
Inspiratiesessie Verduurzaming vastgoed
Subsidieregeling Duurzame Energieproductie
 
Eerder 2% overdrachtsbelasting bij transformatie kantoorpand tot woning
 
De overdrachtsbelasting kent twee tarieven. Voor de verkrijging van een woning geldt sinds 2011 een verlaagd tarief van 2%. Voor alle andere verkrijgingen van onroerende zaken of van rechten waaraan deze zijn onderworpen geldt het algemene tarief van 6%. Vanwege dit tariefverschil en de krapte op de woningmarkt komt steeds vaker de vraag op wanneer er sprake is van een woning voor de overdrachtsbelasting.

Wanneer is er nog sprake van een woning?
Onze hoogste rechter heeft zich in het verleden al meermalen gebogen over de vraag wanneer er nog sprake is van verkrijging van een woning waarvoor het lagere tarief geldt. In deze gevallen werd een woning verbouwd tot kantoor- of praktijkpand. Op het moment van de levering van de onroerende zaak moet worden beoordeeld of de onroerende zaak oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd voor bewoning en of de onroerende zaak nadien is verbouwd om het geschikt te maken voor een andere vorm van gebruik. Als slechts beperkte aanpassingen nodig zijn om het object weer voor het oorspronkelijke doel geschikt te maken dan blijft het oorspronkelijke doel doorslaggevend. Als dit toetsingskader niet leidt tot een duidelijke conclusie, dan kunnen de eisen of beperkingen die voorvloeien uit publiekrechtelijke voorschriften (zoals een bestemmingswijziging of omgevingsvergunning) worden meegewogen. De uitkomst van deze toets kan dus zijn dat een pand oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd als woning, maar dat het door een verbouwing geschikt is gemaakt voor bijvoorbeeld een kantoor of praktijk. Als sprake was van een bescheiden verbouwing en het gebouw met beperkte aanpassingen weer geschikt kan worden gemaakt voor bewoning, dan blijft sprake van een woning.
Lees verder
 
Inspiratiesessie "Verduurzaming vastgoed"
 
Op maandag 6 april 2020 organiseren wij, in samenwerking met Rabobank, een inspiratiesessie met als thema “Verduurzaming vastgoed”.
 
De verduurzaming van vastgoed is een actueel thema en een gebied waar zowel Rabobank als IMC (onderdeel van Hoek en Blok) al jaren actief zijn. U wordt geïnformeerd over uw kansen en mogelijkheden op het gebied van financiering, subsidie en waardeontwikkeling.
 
Onze gastspreker, Hans van Meerten, vertelt u over zijn ervaringen met het verduurzamen van vastgoed binnen zijn bedrijf; Hans Boodt Mannequins. Een innovatieve onderneming die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van mannequins.
  
Wij sluiten af met een gezellige netwerkborrel zodat u kennis kunt maken met de overige genodigden.
 
De officiële uitnodiging ontvangt u binnenkort. Houdt u maandag 6 april vanaf 16.00 uur vast vrij in uw agenda? Wij ontvangen u dan graag op het kantoor van Hoek en Blok, Tuindersweg 22, 2991 LR in Barendrecht..
Aanmelden
 
Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)
 
Op 17 maart opent de laatste openstelling van de SDE+. Het doel van het Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is het stimuleren van energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen:




  • Zonnepanelen elektriciteit (pv op dak, water, veld, evt. zonvolgend)
  • Zonnewarmte
  • Biomassa (vergisting, verbranding, vergassing)
  • Geothermie
  • Water (turbines, osmose)
  • Wind

De SDE+ compenseert gedurende een bepaalde periode het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van hernieuwbare elektriciteit, gas of warmte en de relevante gemiddelde marktprijs geheel of gedeeltelijk (de zogenoemde onrendabele top). Het maximale subsidiebedrag wordt per productiecategorie bepaald en is jaarlijks variabel, gekoppeld aan de relevante energieprijs op de markt en enkele andere factoren.
 
Aanvragen verloopt in drie fases, met een hoger maximaal bedrag per fase. De eerste ronde opent 17 maart, de tweede 23 maart en de laatste 30 maart.
 
Het budget is € 2 miljard. Omdat de aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, heeft de aanvrager zodoende de keuze tussen een hogere kans op een lager subsidiebedrag en een lagere kans op een hoger subsidiebedrag.
 
IMC heeft ruime ervaring met het aanvragen en begeleiden van SDE-trajecten. In 2018 zijn er ruim 60 trajecten aangevraagd en goedgekeurd. In 2019 dienden we in voor meer dan 100 projecten, goed voor circa € 35 miljoen aan toegekende subsidie.
 
We verwachten zeer veel aanvragen, onder andere doordat eerder door overschrijding van het beschikbare budget ingediende aanvragen nu opnieuw zullen worden ingediend. Een aanvraag in de meest voorkomende categorie (zonnepanelen) is niet veel werk, maar het is des te belangrijker goed na de denken over het moment van indiening en het aangevraagde subsidiebedrag om de kans van slagen te vergroten.
 
Dit is de laatste SDE+ ronde in de huidige opzet. De nieuwe regeling SDE++ start later dit jaar en omvat ook CO2-reducerende technieken anders dan de opwekking van hernieuwbare energie.
Contact
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi