Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
vervolg Coronavirus:
Algemeen
Werktijdverkorting
Uitstel van belasting betalingen
Verruiming borgstellingskrediet MKB (BMKB-regeling)
Financiële problemen? Wij staan voor u klaar!
Tot slot
 
Algemeen
Voor u en ons zijn er onwerkelijke tijden aangebroken waar we met elkaar keuzes moeten maken voor uzelf, uw medewerkers en uw onderneming.
In deze nieuwsbrief informeren wij u over werktijdverkorting, loondoorbetaling, uitstel betaling belastingdienst, verruiming borgstellingskrediet en hulp bij financiële problemen.
Wij zullen ons maximaal inspannen om u te helpen en oplossingen te bieden voor zover dat in ons vermogen ligt. Onze beide kantoren zijn telefonisch en per mail goed bereikbaar.
 
Werktijdverkorting

Om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting moet elk bedrijf kunnen aantonen dat er minder omzet wordt gedraaid vanwege de uitbraak van het Coronavirus.
Als aantoonbaar is dat er tenminste 20% minder werk zal zijn gedurende minimaal 2 weken kan er voor de werknemers werktijdverkorting aangevraagd worden.
De vergunning moet aangevraagd worden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het zal waarschijnlijk minimaal 2 weken duren voordat bekend is of de aanvraag wordt gehonoreerd. Let wel: u moet aantonen dat u minimaal 2 weken verminderd werk heeft als gevolg van Corona.
 
Na ontvangst van de vergunning op het opgegeven e-mail adres moet u dit meteen melden bij het UWV en de WW aanvraag voor de gemiste uren in gang zetten.
Bij honorering van de aanvraag ontvangt u over de minder gewerkte uren de eerste 2 maanden een vergoeding van 75% van de loonkosten over de gemiste uren, daarna 70%.
 
Loondoorbetaling
Over de gewerkte uren moet u het volledige loon van de werknemer doorbetalen, maar dat moet u ook als u de werknemer naar het werk laat komen (of naar huis stuurt) terwijl er eigenlijk geen werk is.
 
Over uren waarvoor u werktijdverkorting hebt aangevraagd moet u de eerste twee maanden 75% betalen en daarna 70%. U ontvangt dit dus achteraf terug van het UWV.
Let op! In sommige CAO’s staat vermeld dat ook bij werktijdverkorting 100% betaald moet worden. In dat geval moet u dus 100% betalen.
 
Onderbouwing
Er staat nergens concreet beschreven wat u precies moet aantonen om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting. Voor sommige branches zal dat direct duidelijk zijn voor andere niet. In ieder geval moet duidelijk gemaakt worden dat door het wegvallen van bijvoorbeeld opdrachten, sluiting of maatregelen van de overheid door het Coronavirus, de werknemers minder of helemaal niet werken.
 
Wij kunnen voor u de aanvraag verzorgen, waarbij vorenstaande informatie alsmede uw KvK-nummer, een personeelslijst met functiebenaming en normaal gewerkte uren en de hoeveelheid minder uren zal moeten worden aangeleverd om het zo compleet mogelijk voor u te kunnen indienen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Letty Voets of Natasja Sperling-Schut. 

Bel 0184 49 68 00
 
Uitstel van belasting betalingen
Als u betalingsproblemen hebt biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om een verzoek voor bijzonder uitstel van betaling in te dienen. Dit uitstel van betaling is mogelijk voor de inkomstenbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en de vennootschapsbelasting. Het uitstel van betaling kan verkregen worden voor een langere periode dan de reguliere periode van 12 maanden.
 
In het verzoek moet gemotiveerd worden dat de betalingsproblemen zijn ontstaan door het Coronavirus. Als bijlage bij dit verzoek moet ook een verklaring van een derde deskundige worden meegestuurd. Uit deze verklaring moet blijken dat:
  • Sprake is van werkelijk bestaande, acute betalingsproblemen (en niet om bijvoorbeeld betalingsproblemen die in de toekomst zullen ontstaan)
  • Betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn
  • De klant de betalingsproblemen voor een bepaald tijdstip oplost
  • De onderneming levensvatbaar is
Derde deskundige zijn o.a. uw accountant of financieel adviseur.
 
Aangezien er sprake moet zijn van een acuut betalingsprobleem kan het verzoek pas worden ingediend op het moment dat er een naheffingsaanslag (voor de loonbelasting en omzetbelasting) door de belastingdienst is opgelegd of een betalingsherinnering (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) is ontvangen.

De Belastingdienst beoordeelt het verzoek voor bijzonder uitstel van betaling per geval en houdt tot die tijd de invordering aan. In voorkomende gevallen draait de Belastingdienst een eventuele verzuimboete terug.
Wij wijzen erop dat melding van betalingsonmacht al eerder moet plaatsvinden, namelijk uiterlijk binnen twee weken na de dag waarop de belasting behoorde te zijn afgedragen of voldaan.
 
Hebt u of voorziet u een betalingsprobleem neem dan contact op met uw contactpersoon binnen Hoek en Blok.
Bel 0184 49 68 00 
 
Verruiming borgstellingskrediet MKB (BMKB-regeling)
De overheid heeft de bestaande BMKB-regeling versneld opengesteld.

Wat is de BMKB-regeling?
De BMKB regeling, borgstelling midden- en kleinbedrijf¸ is een regeling waarbij de overheid gedeeltelijk garant staat voor terugbetaling van de lening. Uw financier loopt daardoor minder risico en zal sneller bereid zijn de lening te verstrekken.
Wanneer gaat deze regeling in?
Deze regeling is versneld in werking getreden en vanaf 16 maart 2020 aan te vragen.
Kom ik in aanmerking?
Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij kijken dit graag voor u na en kunnen deze financiering desgewenst voor u aanvragen.
Bel 0184 49 68 00
 
Financiële problemen? Wij staan voor u klaar!
Naast de BMKB-regeling zijn er meer mogelijkheden om tijdelijk meer financiële ruimte te creëren zoals het opnemen van een tijdelijke hypothecaire lening, financiering van uw debiteuren (factoring) of financiering van met eigen middelen aangekochte inventaris of vervoermiddelen (sale en leaseback).
Bent u ZZP’er en geraakt door de genomen maatregelen? Mogelijk komt u in aanmerking voor het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. Het ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven deze bestaande regeling ruimhartig in te zetten.
 
Heeft u vragen of financiële problemen aarzel niet en neem contact op met uw contactpersoon en deze zal zorgen dat uw vraag door de juiste medewerker wordt behandeld.
Bel 0184 49 68 00
 
Tot slot
Geraakt door de gevolgen van het Coronavirus? Uw adviseurs bij Hoek en Blok stellen alles in het werk om de schade zoveel als mogelijk te beperken. Sinds vorige week krijgen wij veel aanvragen binnen en inmiddels hebben wij al meerdere klanten daadwerkelijk kunnen helpen. Hulp nodig? Vragen over het Coronavirus krijgen bij ons de hoogste prioriteit.
 
Vanuit de overheid zijn er diverse informatie sites beschikbaar zoals:
 
Wij wensen u namens directie en medewerkers alle succes toe om met vereende krachten deze strijd te winnen.
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi