Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Coronacrisis:
Extra wijzigingen Steunpakket 2.0
NOW-regeling 2.0: referteperiode verlengd met een maand naar 4 maanden
TVL - Tegemoetkoming Vaste Lasten: meer compensatie vaste lasten bij minstens 30% omzetverlies
Tozo-regeling 2.0: verlengd tot en met september
Coronakredietverlening en -garanties aan ondernemers
Uitstel van betaling belastingen: verlengd tot en met september
Tot slot
 
Extra wijzigingen Steunpakket 2.0
Welke wijzigingen zijn dat?
 
Het tweede steunpakket wordt met een extra maand verlengd tot 1 oktober. Dat betekent voor de NOW-regeling dat de referteperiode voor de aanvraag van de subsidie ook met een maand wordt verlengd naar 4 maanden.
De compensatie vaste lasten (Tegemoetkoming Vaste Lasten - TVL) is verhoogd naar maximaal € 50.000 bij een omzetverlies van minstens 30%.
 
In deze nieuwsbrief gaan wij alleen in op de wijzigingen na het uitbrengen van onze Nieuwsbrief nr. 12 van maandag 25 mei 2020 of geven wij een verduidelijking hierop. Al onze nieuwsbrieven kunt u teruglezen op onze website: www.hoekenblok.nl
 
NOW-regeling 2.0: referteperiode verlengd met een maand naar
4 maanden
Hoe wordt de referteperiode bepaald?
De omzetdaling van 20% of meer moet nu berekend worden over een periode van vier maanden en deze moet vergeleken worden met ⅓ van de omzet over 2019 (in plaats van 25% van de omzet over 2019 bij NOW 1.0). De referteperiode vangt aan op 1 juni, 1 juli of 1 augustus.
 
Als u al de NOW 1.0 subsidie heeft aangevraagd moet de referteperiode van NOW 2.0 aansluiten op de referteperiode van NOW 1.0. Heeft u een referteperiode gekozen die startte op 1 maart en derhalve eindigt op 31 mei dan moet de referteperiode voor de NOW 2.0 starten op 1 juni. Heeft u een referteperiode gekozen die startte op 1 mei en derhalve eindigt op 31 juli dan moet de referteperiode voor de NOW 2.0 starten op
1 augustus.
 
Stapeling coronasubsidies
De hoogte van de loonsom bij de NOW 2.0 wordt afgeleid van de loonsom in maart. Voor zowel de NOW 1.0 als de NOW 2.0 geldt dat eventuele andere subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen, als omzet meetellen. Daardoor krijgen ondernemers die tevens een tegemoetkoming ontvangen op grond van de TOGS-regeling of de nieuwe TVL, minder tegemoetkoming via de NOW-regeling.
 
De NOW 2.0 kan vanaf 6 juli worden aangevraagd.
De vaste (forfaitaire) opslag van de NOW 2.0 is verhoogd van 30% naar 40%. Het doel hiervan is ook een bijdrage aan andere kosten dan de loonkosten te leveren.
 
Extra voorwaarden bonussen
Een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW 2.0 en een tegemoetkoming ontvangt waarvoor een accountantsverklaring is vereist, mag geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en/of de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. De voorwaarde om dergelijke handelingen over 2020 niet te verrichten geldt tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021, wanneer de jaarrekening van 2020 wordt vastgesteld. De voorwaarde ziet niet op dividend, bonussen en aandelen over 2019.
 
Onder NOW 1.0 geldt het verbod op het uitkeren van dividend en bonussen en het inkopen van eigen aandelen overigens ook al voor werkmaatschappijen die onder de concernregeling vallen.
 
Accountantsverklaring
U heeft een accountantsverklaring nodig als u een voorschot van de NOW 2.0 en NOW 1.0 heeft ontvangen van € 100.000 of meer. Voor dit bedrag dient u de verschillende aanvragen van de loonheffingennummers in uw bedrijf of in uw groep bij elkaar op te tellen. Als u een voorschot ontvangt van minder dan € 100.000, maar bij vaststelling toch een subsidie ontvangt van € 125.000 of meer, dient u ook een accountantsverklaring te overleggen.
 
Als u een voorschot boven de € 20.000 of bij vaststelling een bedrag boven de € 25.000 ontvangt, moet u een verklaring van een derde overleggen die de omzetdaling bevestigt.
 
Eerder is door ons gecommuniceerd dat de vaststellingsdatum van de NOW
6 september was, door de verlenging van het steunpakket is deze datum verschoven. Dit wil zeggen dat de verzoeken tot definitieve subsidievaststelling ingediend kunnen worden vanaf 7 oktober 2020.
 
Ontslagboete gewijzigd
In de NOW 2.0 wijzigt de ontslagboete van 50% naar 5% waarbij deze alleen geldt in geval van een collectief ontslag (20 werknemers of meer) en er geen akkoord met de vakbonden of een personeelsvertegenwoordiging is. 
Het gaat hierbij om de ontslagaanvragen die in de periode 29 mei tot en met
30 september 2020 bij het UWV worden ingediend.
 
Heeft u vragen over de NOW? Dan kunt u bellen of mailen met Letty Voets of
Natasja Sperling-Schut.
 
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
TVL - Tegemoetkoming Vaste Lasten: meer compensatie vaste lasten bij minstens 30% omzetverlies
Volgens de regeling TVL kunnen bedrijven een tegemoetkoming ontvangen voor hun vaste lasten. Deze bedraagt maximaal € 50.000 (was € 20.000) voor de komende vier maanden, juni t/m september (was drie maanden). De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving. De tegemoetkoming is alleen beschikbaar voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. De omzetderving moet minstens 30% zijn.
 
Tozo-regeling 2.0: verlengd tot en met september
De bijstand aan zelfstandigen in nood via de Tozo-regeling wordt verlengd tot en met september 2020. Het inkomen wordt via de Tozo-regeling aangevuld tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.
 
Coronakredietverlening en -garanties aan ondernemers 
De verlenging van de termijn tot en met september geldt ook voor andere kredietverlening en kredietgaranties aan ondernemers. Het betreft de coronamodules van de BMKB-regeling en de Garantie Ondernemingsfinancieringsregeling (GO), de nieuwe Klein Krediet Corona-garantieregeling (KKC).
 
Heeft u vragen over de TVL, Tozo of Coronakredietverlening neem dan contact op met Tabitha Rozeboom Bos of Julian Pieper.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Uitstel van betaling belastingen: verlengd tot en met september
De periode waarin getroffen ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen, is verlengd tot en met september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belasting- en invorderingsrente zijn voor alle belastingmiddelen tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.
Ook de andere belastingmaatregelen, te weten de versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers, de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, de btw-vrijstelling voor medische hulpgoederen en de btw-vrijstelling voor uitlenen van zorgpersoneel, worden verlengd tot 1 oktober 2020.
Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeven ze maar één keer een verzoek in te dienen.
 
Ondernemers die langer uitstel aanvragen dan drie maanden mogen geen dividenden en bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen.
 
Het toegekende uitstel van langer dan drie maanden duurt totdat het uitstel wordt ingetrokken, maar niet eerder dan 1 oktober 2020. Bij het aflopen van het uitstel wordt ondernemers een passende betalingsregeling geboden. Het is nog onduidelijk wat die betalingsregeling inhoudt.
 
Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Tot slot
Een nieuw steunpakket levert altijd vragen op en dat beseffen wij als geen ander. Om deze reden hebben wij op donderdag 4 juni van 11.30 tot 12.30 uur een webinar georganiseerd. Onze specialisten hebben tijdens dit webinar gesproken over de nieuwe ontwikkelingen.
 
Heeft u dit gemist en zou u willen kijken, klik dan hier. Het webinar start vanaf 3:13 minuten.

Vanuit de overheid zijn er diverse informatiesites beschikbaar zoals:



 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi