Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoed nieuws:
Actualiteiten schenking bedrijfsmatig vastgoed
Strengere financieringsnormen door de gevolgen van corona

Subsidieregeling Duurzame Energie ++
 
Actualiteiten schenking bedrijfsmatig vastgoed
 
Als u met plannen rondloopt om (een gedeelte van) uw onderneming of vastgoedonderneming te schenken, dan raden we u aan hier de komende periode serieus werk van te maken. De fiscale vrijstellingen voor schenking of vererving van ondernemingsvermogen gaan waarschijnlijk de komende kabinetsperiode op de schop.
 
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is nu een zeer aantrekkelijke vrijstelling bij de schenking of vererving van ondernemingsvermogen. Bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen in een BV die een onderneming drijft kan de BOR worden toegepast. Er geldt een vrijstelling van 100% tot een ondernemingsvermogen van € 1.102.209 (2020). Boven deze waarde geldt een vrijstelling van 83%. De Inkomstenbelastingclaim bij een schenking of vererving van ondernemingsvermogen kan onder voorwaarden ook worden doorgeschoven.
 
Bij vastgoed-bv’s is het vaak de vraag of de exploitatie van vastgoed wel als onderneming kan worden beschouwd. Zelf onderhoudswerkzaamheden verrichten of projectontwikkeling kan duiden op ondernemingsvermogen. Of er wel of niet sprake is van ondernemingsvermogen kan leiden tot discussie met de Belastingdienst. Inmiddels is er echter interessante rechtspraak op dit gebied verschenen, ook rechtspraak die in uw voordeel kan zijn.

De staatssecretaris van financiën heeft op 18 mei jongstleden het rapport “Bouwstenen voor een beter belastingstelsel” naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan allerlei plannen voor een fundamentele verandering van ons belastingstelsel. In het rapport wordt voorgesteld de BOR-vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting te verlagen naar 25%. De doorschuifregeling voor de Inkomstenbelasting zou dan tot een zelfde niveau beperkt worden. Ook wordt in het rapport voorgesteld om verhuurd vastgoed standaard aan te merken als beleggingsvermogen, waarop de BOR dus niet meer kan worden toegepast.

 
Er gaan al langer geruchten dat de BOR zal worden ingeperkt. Nu staan er concrete plannen in dit rapport. Deze moeten nog in wetsvoorstellen worden uitgewerkt (en ook nog worden aangenomen door het parlement). Deze kabinetsperiode zal dat niet meer gebeuren. Dat er op dit gebied wat zal veranderen in de komende jaren staat vrijwel vast. Reden te meer om vaart te maken met plannen om een (gedeelte) van uw (vastgoed-)onderneming aan bijvoorbeeld uw kinderen te schenken.
 
Heeft u vragen over de mogelijke toepassing van de BOR in uw situatie? Neem dan contact op met Albert de Jager of Ad Versluis.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Strengere financieringsnormen door de gevolgen van corona
 
Alternatieve financieringsbronnen
De verwachte recessie als gevolg van de coronapandemie heeft ertoe geleid dat banken de financieringscriteria hebben aangescherpt. Zo zijn er door banken op dit moment bepaalde branches uitgesloten en worden er hogere eisen gesteld aan de eigen inbreng, kwaliteit van het huurcontract, de exploitant et cetera. Daarnaast is een aantal banken op dit moment niet bereid om ondernemers die nog geen klant zijn te financieren. Dit maakt het lastiger om vastgoed gefinancierd te krijgen.
 
Gelukkig beschikt Hoek en Blok over een mooi netwerk van investeerders en financiers, veelal ondernemers en oud-ondernemers, die weten dat je ook in een crisisperiode door moet gaan met investeren.  Op deze wijze is het veelal toch mogelijk om de aankoop en/of een verbouwing van het vastgoed te realiseren.

Meer weten over de financieringsmogelijkheden van uw vastgoed? Neem contact op met onze adviseur, Julian Pieper, die u hier graag over verder zal informeren. 
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Subsidieregeling Duurzame Energie ++
 

Opvolger van de SDE+ voor CO₂-emissie vermindering
 
Tussen 29 september en 22 oktober 2020 zal de SDE++ opengesteld worden voor het indienen van subsidieaanvragen met een budget van € 5 miljard. De SDE++ is de opvolger van de huidige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Naast hernieuwbare energieproductie komen in de SDE++ ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking voor subsidie. De doelstelling is op kosteneffectieve wijze zoveel mogelijk emissiereductie te bereiken.

Bekende technieken onder de SDE+ waren bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens, vergistingsinstallaties en geothermie. In 2020 worden hieraan CO₂-afvang en -opslag (CCS), industriële restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers en waterstofproductie door elektrolyse toegevoegd. Mogelijk komen hier in 2021 de productie van geavanceerde biobrandstoffen, circulaire en biobased technieken en CO2-levering aan de glastuinbouw eveneens bij. 

De SDE++ werkt net als haar voorganger als een veiling die gefaseerd wordt opengesteld. Het maximale subsidiebedrag waarvoor kan worden ingediend stijgt
van 
€ 70/ton CO₂ in fase 1 naar € 300/ton CO₂ in fase 4. Aangezien projecten op volgorde van binnenkomst worden toegekend, zolang het beschikbare budget toereikend is, stimuleert de SDE++ aanvragers om projecten toch al eerder en dus voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. Daarnaast is de subsidie per techniek gemaximeerd om oversubsidiëring te vermijden.

IMC heeft inmiddels ruime ervaring opgebouwd met het aanvragen en begeleiden van SDE-trajecten. Waar nodig kan IMC’s partner Energieke Regio een haalbaarheidsstudie uitwerken of na subsidietoekenning adviseren bij de realisatie. Voor haar klanten heeft IMC de afgelopen jaren een paar honderd projecten aangevraagd en goedgekeurd gekregen.

Bel 0184 49 68 07 of mail
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi