Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoednieuws:
Ook last van de negatieve rente bij banken? Dan maar investeren
Uit de praktijk
Regeling groenprojecten - duurzame utiliteits- en industriebouw
 
Ook last van de negatieve rente bij banken? Dan maar investeren
 
Nadat vorig jaar de eerste Europese bank begon met het in rekening brengen van negatieve rente heeft dit fenomeen in 2020 ook zijn intrede in Nederland gedaan. Aanvankelijk begon dit bij bedragen boven de € 2.500.000 maar inmiddels wordt door een aantal grootbanken per 01.01.2021 al vanaf
€ 250.000 een negatieve rente in rekening gebracht. Waar dit gaat eindigen is onduidelijk.
Voor spaarders betekent dit dat de zoektocht naar investeringen of het verstrekken van financiering wordt geïntensiveerd. Daarnaast zien wij dat de vraag naar investeringsproposities in vastgoed zijn toegenomen. Door de negatieve rente in combinatie met de aangescherpte eisen vanuit de bancaire sector wordt informal investment een steeds aantrekkelijker alternatief voor vastgoedfinancieringen.

Weten wat voor uw vastgoed de beste financieringsoptie is? Neem dan contact op met Julian Pieper.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Uit de praktijk
 
Afgelopen voorjaar maakte een klant ons deelgenoot van zijn plannen om een terrein aan te kopen om daarop een vakantiepark te ontwikkelen. Op het terrein bevonden zich op dat moment nog verschillende opstallen die geen onderdeel uitmaakte van de plannen die onze klant met het terrein had. De klant wilde op het terrein een compleet nieuw vakantiepark ontwikkelen met huisjes, restaurant, receptie, beheerderswoning, opslagloods, et cetera. Ook de oude infrastructuur van wegen, leidingen en kabels zou totaal vervangen worden.

Bij het aankopen van onroerend goed zijn de overdrachts- en omzetbelasting altijd belangrijke aspecten om “in de gaten” te houden.
Betaalde omzetbelasting kunt u als ondernemer namelijk weer terugvragen van de belastingdienst en betaalde overdrachtsbelasting bent u definitief kwijt. Dit wel onder de voorwaarde dat er een met omzetbelasting belaste activiteit wordt ontwikkeld.
Bij overdracht van onroerend goed is het daarom zaak om te bezien of een transactie niet in de omzetbelasting getrokken kan worden, waardoor men geen overdrachtsbelasting is verschuldigd. Sommige overdrachten van onroerend goed zijn namelijk verplicht onderworpen aan omzetbelasting. Dit is onder meer het geval als een terrein op het moment van overdracht kwalificeert als een bouwterrein.

In dit specifieke geval had de klant, zoals gezegd, geen enkele belangstelling voor de opstallen die op het terrein aanwezig waren. Hier lagen dus de kansen. Als er geleverd zou worden met de opstallen nog op het terrein dan zou er overdrachtsbelasting verschuldigd zijn, te weten 6% over de waarde. Zou er een terrein zonder opstallen geleverd worden dan zou de levering in de omzetbelasting kunnen plaatsvinden.

Om aan die voorwaarde te voldoen hebben wij de klant geadviseerd in de koopovereenkomst van de grond op te nemen dat de daarop aanwezige opstallen zoveel als mogelijk nog vóór de levering door de verkoper zouden worden gesloopt en opgeruimd. Voor de fiscale kwalificatie ‘bouwterrein’ en daarmee als niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel was het daarnaast nog nodig dat de klant kon aantonen dat de onbebouwde grond bestemd was om te worden bebouwd met één of meer gebouwen. Aan de hand van zijn plannen, schetsen en tekeningen, die hij inmiddels ook had laten vastleggen in een brochure, was dat goed mogelijk. De combinatie van onbebouwde grond met de kennelijke bestemming om te worden bebouwd zorgt ervoor dat de levering daarvan ‘verplicht’ is onderworpen aan de heffing van omzetbelasting en dus vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Een besparing van heel veel overdrachtsbelasting.

Al met al een mooi voorbeeld uit de praktijk, waarbij door in een vroeg stadium de zaken goed te structureren u tot forse besparingen kunt komen. Meer weten? Bel of mail met Albert de Jager.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Regeling groenprojecten - duurzame utiliteits- en industriebouw
 

Met de regeling groenprojecten stimuleert de overheid investeringen in milieutechnologie, circulaire economie, duurzame mobiliteit, landbouw en natuur. De regeling bestaat uit verschillende categorieën. In dit artikel staat de duurzame utiliteits- en industriebouw centraal. Het voordeel van een investeerder bestaat uit een rentekorting op de voor het project afgesloten lening bij een groenbank. Voor utiliteits- en industriegebouwen is de rente ongeveer 0,5% lager dan normaal.

Voor duurzame utiliteits- en industriebouw, zowel nieuwbouw als renovatie, kan groenfinanciering worden aangevraagd als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden verschillen per projectcategorie. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld de energiezuinigheid, toepassing van duurzaam hout, afkoppeling van het riool van de hemelwaterafvoer en flexibele opzet van het gebouw in bouwkundig en installatietechnisch opzicht. IMC heeft ruime ervaring met de regeling groenprojecten en kan u dus adviseren waar u precies op moet letten als u in aanmerking wilt komen voor deze subsidie.

Als u gebruik wilt maken van de regeling groenprojecten, heeft u een groenverklaring nodig. Deze moet worden aangevraagd via een groenbank. De overheid heeft verschillende banken erkend als groenbank zoals ABN AMRO, ASN, ING, Rabobank en Triodos. In de aanvraag wordt onder meer het bouwplan toegelicht, benodigde certificaten overhandigd en beschreven wat de verwachte milieuverdiensten zijn. Uw bank vraagt vervolgens de groenverklaring aan bij RVO. Binnen ongeveer 5 weken beoordeelt RVO het project en geeft bij goedkeuring een groenverklaring af. Voor de meeste projecten is zo’n groenverklaring vervolgens voor 10 jaar geldig.

Dat de regeling groenprojecten breed toepasbaar is, kan op verschillende vlakken voordelen opleveren voor uw bedrijf of zelfs privé. Particulieren die sparen of beleggen in groenfondsen kunnen fiscaal voordeel krijgen. De regeling groenprojecten kan tevens worden ingezet voor duurzame woningen, zonnepanelen, zonnecollectoren, gebouwgebonden waterberging, vegetatiedaken en verticale tuinen.

IMC adviseert u graag bij het benutten van de regeling groenprojecten. Neem contact op met Igor Savelkouls.

Bel 0184 49 68 07 of mail
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi