Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
In deze nieuwsbrief
Fiscale eindejaarstips 2020
Brexit een feit met ingang van 1 januari 2021
Ook last van de negatieve rente bij banken? Wij helpen je verder
Vermogensoverdracht op welke manier?
Fiscale eindejaarstips 2020
Met het jaareinde in zicht, is dit een mooi moment om na te gaan of je op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2021, terwijl andere zaken juist om uitstel tot in het nieuwe jaar vragen. In ieder geval zijn er diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat zijn, lees je in deze eindejaarstips.
Bel 0180 64 54 64 of mail voor meer info
Brexit een feit met ingang van 1 januari 2021
Nog een kleine maand te gaan en dan is de overgangsperiode van een jaar voorbij en is Brexit een feit ... Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, het Verenigd Koninkrijk (VK), zijn dan geen EU-lidstaat meer.
Alle signalen wijzen erop dat er géén handelsakkoord zal komen, echter de onderhandelingen zijn nog steeds gaande.
Er zijn 2 varianten: er komt geen handelsakkoord of er komt wel een handelsakkoord met nadere afspraken. Wil je hier meer over lezen, download dan bijgaande pdf.
Bel 0184 49 68 00 of mail voor meer info
Ook last van de negatieve rente bij banken? Wij helpen je verder
 

Nadat vorig jaar de eerste Europese bank begon met het in rekening brengen van negatieve rente heeft dit fenomeen in 2020 ook zijn intrede gedaan in Nederland. Aanvankelijk begon dit bij bedragen boven de € 2.500.000, maar inmiddels wordt door een aantal grootbanken per 1 januari 2021 al vanaf € 250.000 een negatieve rente in rekening gebracht. Waar dit gaat eindigen is onduidelijk.
Voor spaarders betekent dit dat de zoektocht naar investeringen, beleggingen of het verstrekken van financiering wordt geïntensiveerd. Daarnaast zien wij dat de vraag naar investeringsproposities nog volop aanwezig is. Door de negatieve rente in combinatie met de aangescherpte eisen vanuit de bancaire sector wordt informal investment een steeds belangrijker alternatief voor financieringen.
 
Weten wat voor jou de beste mogelijkheid is? Neem dan contact op met Julian Pieper of Ad Riebergen.
 
Een andere mogelijkheid om te voorkomen dat jouw B.V. over haar spaarsaldo een negatieve rente in rekening gebracht krijgt, is dat zij (een deel) van het saldo op haar spaarrekening(en) in trust geeft bij haar directeur- grootaandeelhouder (dga). Daartoe sluit de B.V. met haar dga een overeenkomst op grond waarvan de aandeelhouder de liquiditeit op eigen naam, maar voor rekening en risico van de B.V. houdt. De aandeelhouder wordt juridisch eigenaar, terwijl de B.V. economisch eigenaar van de spaargelden blijft. In trust geven in plaats van uitlenen aan de dga voorkomt ook dat de dga in 2023 te maken kan krijgen met het excessief lenen. Overwogen zou kunnen worden om de dga een kleine vergoeding voor deze dienst toe te kennen.
 
Heb je hierover vragen en kunnen wij je helpen met de uitvoering? Neem dan contact op met jouw contactpersoon.

Bel 0184 49 68 00 of mail
Vermogensoverdracht op welke manier?
 
In de bovenstaande eindejaarstips 2020 vind je al diverse tips om bij leven belastingvrij of -vriendelijk vermogen over te dragen aan de volgende generatie(s). Het kan dan gaan om het schenken van geld, het schenken van vermogensbestanddelen of de notariële schenking onder schuldigerkenning.
 
Als je echt grote stappen wilt zetten met vermogensoverdracht dan is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) de fiscaal meest interessante manier. Deze regeling is bedoeld voor de overdracht van jouw bestaande onderneming, maar kan ook ingezet worden indien je de mogelijkheid hebt om (een deel van) jouw beleggingsvermogen om te zetten naar actief ondernemingsvermogen.
 
Koop je een belang van minimaal 5% in een actieve onderneming/vennootschap dan wordt dit vermogen gezien als ondernemingsvermogen. Stel je verhuurt daarnaast een pand in jouw Beheer B.V. aan deze deelneming, dan wordt het pand eveneens gezien als ondernemingsvermogen. Op deze manier zet je beleggingsvermogen om in ondernemingsvermogen en dat kan zeer interessant zijn als je jouw vermogen bij leven niet geheel nodig hebt.
 
Welke voordelen biedt de BOR en waaraan moet je voldoen?
 
Bij schenking of vererving van vermogen boven de vrijstelling is de ontvanger normaal schenk- of erfbelasting verschuldigd. Bij overdracht van ondernemingsvermogen met een beroep op de BOR hoeft er over de eerste ruim € 1,1 miljoen helemaal geen belasting betaald te worden.  Ligt de waarde boven deze vrijstelling dan geldt daarvoor nog eens een vrijstelling van 83,0%. Genoemde vrijstelling gelden per onderneming.
Dit zijn aanzienlijke vrijstellingen aangezien de schenk- en erfbelasting op kan lopen tot 20,0% bij partners en kinderen, 36,0% bij (achter-)kleinkinderen en 40,0% bij overige ontvangers.
 
Los van de voordelen in de erf-/schenkbelasting wordt met een beroep op de BOR ook voorkomen dat er afgerekend moet worden in de Inkomstenbelasting. Deze belastingheffing kan worden doorgeschoven.
 
Voorwaarden voor de BOR:
  1. Het gaat om een onderneming met ondernemingsactiviteiten. Vennootschappen met beleggingsactiviteiten en andersoortig (passief) vermogensbeheer vallen niet onder de regeling. Het actief beheren van vastgoed wordt door de fiscus veelal aangemerkt als vermogensbeheer.
  2. De erflater of schenker dient voor een periode van respectievelijk één of vijf jaar eigenaar te zijn van de onderneming (bezitseis).
  3. De ontvanger van de onderneming dient deze voor tenminste vijf jaar voort te blijven zetten (voortzettingseis). De ontvanger moet aanblijven als aandeelhouder maar hoeft geen actieve rol te spelen binnen de onderneming.
  4. Bij het schenken van ondernemingsvermogen moet de begunstigde minimaal drie jaar op de loonlijst staan. Aan de aard en omvang van de functie van de begunstigde worden geen voorwaarden gesteld.
  5. Zorg voor de juiste opstelling van jouw testament als de BOR ingezet moet worden bij vererving.
Wij raden je aan om tijdig na te denken over jouw vermogenssituatie en jouw wensen daaromtrent. Indien je overweegt om beleggingsvermogen om te zetten naar ondernemingsvermogen dan zullen ook de bijkomende risico’s goed in beeld gebracht moeten worden. Laat je bij dit traject dan ook bijstaan door een professional.
 
Neem vrijblijvend contact op met Tabitha Rozeboom Bos om de mogelijkheden te bespreken.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Fijne feestdagen!
 
Langs deze weg wensen wij je fijne feestdagen en een gezond en ondernemend 2021!
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi