Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Coronacrisis:

Kabinet breidt coronasteun ondernemers verder uit
TVL in tweede kwartaal naar 100%
Meer coronasteun via TONK
Vanaf 15 maart definitieve aanvraag tweede periode NOW
Tot slot

Kabinet breidt coronasteun ondernemers verder uit
Ondernemers die hun zaak door de coronamaatregelen (deels) moesten sluiten en hierdoor minder omzet draaien, krijgen in het tweede kwartaal van 2021 een hogere tegemoetkoming voor hun vaste lasten (TVL). Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet besloten het subsidiepercentage voor de TVL te verhogen naar 100%. Ook breidt het kabinet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit met nog eens € 130 miljoen. Hiermee biedt het kabinet extra steun aan huishoudens die door de coronacrisis te maken hebben met een aanzienlijk inkomensverlies en daardoor hun noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. Dit heeft het kabinet vrijdag 12 maart bekendgemaakt.
TVL in tweede kwartaal naar 100%
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt opnieuw verhoogd. Voor het tweede kwartaal van dit jaar, dus voor de maanden april tot en met juni, gaat een vergoeding gelden van 100% van de vaste lasten.

De TVL is een tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers die vanwege de coronacrisis een omzetdaling ondervinden van minstens 30%. Sinds 1 januari is de tegemoetkoming reeds verhoogd naar 85%, vanaf 1 april dus naar 100%.
 
Vergoeding op basis van branchecijfers
Voor de omvang van de vaste lasten van je bedrijf wordt uitgegaan van het branchegemiddelde via je SBI-code in het Handelsregister. De werkelijke vaste lasten van een bedrijf zijn niet bepalend. Het aandeel van de vaste lasten in de omzet voor jouw branche staat dus vast en hangt samen met je SBI-code.
 
Afwijken van SBI-code is mogelijk
Staatssecretaris Keijzer (EZK) maakte onlangs bekend dat ondernemers bij wie de werkelijke hoofdactiviteit van het bedrijf afwijkt van de SBI-code in het Handelsregister van de KvK toch in aanmerking kunnen komen voor de TVL of voor meer TVL dan op basis van hun SBI-code.
 
Hardheidsclausule
In de TVL worden daarom hardheidsclausules opgenomen. Deze maken het mogelijk dat kan worden afgeweken van de SBI-code als de ondernemer aannemelijk maakt dat de werkelijke hoofdactiviteit van het bedrijf anders is. Deze afwijkmogelijkheid geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.
 
Aanvragen TVL
De TVL voor het eerste kwartaal van 2021 kun je via rvo.nl aanvragen tot 30 april 17.00 uur. De TVL voor het tweede kwartaal van 2021 kun je naar verwachting vanaf half mei aanvragen.
 
De TVL voor het tweede kwartaal kent alleen nog een opslag van 21% voor land- en tuinbouwbedrijven. De opslagen voor de non-food detailhandel en reissector komen in de TVL voor het tweede kwartaal te vervallen.
 
Heb je vragen of wil je meer weten over de TVL? Mail of bel met Tabitha Rozeboom Bos.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Meer coronasteun via TONK
Het kabinet trekt fors meer geld uit voor inkomensondersteuning via de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Oorspronkelijk was voor de regeling € 130 miljoen uitgetrokken, maar op 12 maart is bekendgemaakt dat dit verhoogd wordt naar € 260 miljoen. De TONK is bedoeld voor degenen die door een inkomensverlies vanwege corona hun vaste lasten niet meer kunnen betalen en richt zich met name op woonlasten.

Aanvragen en uitvoeren via gemeente
De TONK kan met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar worden aangevraagd bij de gemeente. Vanaf wanneer de aanvraag mogelijk is, verschilt per gemeente. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen ruimhartig te zijn in het toekennen van de TONK.
 
Wanneer kom je voor TONK in aanmerking?
Voor de TONK kom je in aanmerking als je 18 jaar of ouder bent, aanzienlijk inkomen verliest door de coronacrisis, je woonkosten niet meer uit jouw inkomen of jouw vermogen kunt betalen en overige financiële tegemoetkomingen tekortschieten. Daarnaast gelden nog andere voorwaarden die per gemeente kunnen verschillen.
De gemeente bepaalt hoeveel vermogen je mag hebben om nog voor de TONK in aanmerking te komen. Dit kan dus per gemeente verschillen.
Aangezien er tussen gemeenten verschillen kunnen ontstaan in de uitwerking van de regeling, adviseren wij je om eerst te rade te gaan bij jouw woongemeente.
Wij zijn uiteraard bereid je hierbij te ondersteunen.
 
Heb je vragen of wil je meer weten over de TONK? Mail of bel met Tabitha Rozeboom Bos.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Vanaf 15 maart definitieve aanvraag tweede periode NOW
Heb je voor de tweede NOW-periode (juni t/m september 2020) een beroep gedaan op de steunmaatregel en heb je hiervoor een voorschot ontvangen? Dan kun je nu de definitieve aanvraag indienen bij het UWV. Dit is mogelijk tot en met 5 januari 2022.

Heb je jouw omzetverlies te laag ingeschat en verwacht je nog een nabetaling van het UWV? Dien dan zo snel mogelijk de definitieve aanvraag in. Wanneer Hoek en Blok de aanvraag voor je heeft verricht zullen wij ook de werkzaamheden omtrent de definitieve aanvraag coördineren.
 
Is het omzetverlies te hoog ingeschat? Dan kan het zijn dat je een deel van het voorschot terug moet betalen. Wanneer het terugbetalen van het voorschot tot financiële moeilijkheden leidt, kun je een betalingsregeling afspreken.
 
Heb je vragen of kunnen wij je van dienst zijn? Neem dan contact op met Natasja Sperling-Schut of Jens de Schrijver.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Tot slot
Vanuit de overheid zijn er diverse informatiesites beschikbaar zoals:

Heb je vragen over de steunmaatregelen van de overheid? Wij staan voor je klaar met raad en daad. Neem contact op met je contactpersoon binnen Hoek en Blok.
 
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi