Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Coronacrisis:
Corona nieuwsbrief nr 14
NOW-regeling 2.0
TVL - Tegemoetkoming Vaste Lasten
Tozo-regeling 2.0 verlengd tot en met september
TOFA; let op de deadline van 12 juli
Belastingmaatregelen
Corona kredietverlening
Eind augustus belsuit over derde steunpakket
Tot slot
 
Corona nieuwsbrief nr 14
Het tweede steunpakket is inmiddels van kracht en is met een extra maand verlengd tot 1 oktober 2020. In deze nieuwsbrief een update.
Onze voorgaande nieuwsbrieven zijn terug te lezen op onze website www.hoekenblok.nl
 
NOW-regeling
Het noodloket voor het nieuwe steunpakket is op 6 juli geopend. Op de eerste dag zijn er bij het UWV 7000 aanvragen ingediend. Het nieuwe steunpakket, de NOW 2.0, lijkt bedrijven meer te verdelen dan in de eerste ronde het geval was. Bedrijven twijfelen om mee te doen, omdat ze, zonder gebruik te maken van de NOW 2.0 regeling, meer de mogelijkheid hebben om personeel te kunnen ontslaan of ze draaien weer beter zodat ze niet in aanmerking komen voor de NOW 2.0.
 
Het indienen van de NOW 2.0 aanvraag gebeurt net als de NOW 1.0 aanvraag op de website van het UWV. Bij de aanvraag moeten er verschillende gegevens worden toegevoegd:
  • Het loonheffingennummer waarvoor u een aanvraag doet;
  • De 4 maanden waarover u minstens 20% omzetverlies verwacht;
  • Het verwachte percentage omzetverlies in die periode;
  • Het bankrekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan u terug te betalen;
  • Uw Kamer van Koophandel nummer.
 
Ten opzichte van de NOW 1.0 aanvraag wordt er nu ook een actieve handeling vereist waarmee u aan moet geven dat u akkoord gaat met de voorwaarden die verbonden zijn aan de NOW 2.0. De voorwaarden zijn:
  • Ik span mij in om werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk;
  • Als het voorschot op de tegemoetkoming hoger is dan € 100.000, of als de definitieve tegemoetkoming hoger is dan € 125.000, dan houd ik mij aan alle regels en voorwaarden voor het betalen van dividend, winst en bonussen en voor het inkopen van eigen aandelen, die horen bij de tegemoetkoming NOW in de tweede aanvraagperiode. Als ik een aanvraag tegemoetkoming NOW doe voor een werkmaatschappij, gelden deze regels en voorwaarden ook voor het groepshoofd of de moedermaatschappij, ongeacht de hoogte van de tegemoetkoming. Het groepshoofd of de moedermaatschappij is over deze regels en voorwaarden geïnformeerd en gaat hiermee akkoord;
  • Ik houd mij aan alle regels en voorwaarden voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, die horen bij de tegemoetkoming NOW in de tweede aanvraagperiode.

 
De uitbetaling van de tegemoetkoming geschiedt in 2 delen. De eerste betaling ontvangt u zo snel mogelijk nadat de aanvraag is goedgekeurd. U ontvangt dan de tegemoetkoming voor de eerste 2 maanden. De tweede betaling ontvangt u ongeveer
2 maanden daarna. U ontvangt dan de tegemoetkoming voor de andere 2 maanden.
 
Wij helpen u graag bij de aanvraag, neem contact op met Jens de Schrijver of Natasja Sperling-Schut.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
TVL - Tegemoetkoming Vaste Lasten
Ondernemers die voor de TOGS-regeling in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruik maken van de TVL indien zij te maken hebben met een omzetderving van minimaal 30% in de periode juni – oktober. De vergoeding bedraagt minimaal €1.000 en maximaal €50.000. De hoogte van de vergoeding wordt als volgt berekend:
 
omzet juni – oktober 2019 x % omzetverlies x % aandeel vaste lasten x 50%.
 
Het % aandeel vaste lasten is gerelateerd aan de sector waartoe de onderneming behoort (op basis van de SBI code). Op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) kunt u het percentage vinden dat hoort bij uw inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel.
 
Het procentuele omzetverlies betreft een schatting voor de komende maanden. Op basis van deze schatting ontvangt de ondernemer een voorschot van 80%. Voor 1 april 2021 moet het werkelijke omzetverlies gemeld worden en op basis daarvan volgt de restant betaling van 20% of een verzoek om terugbetaling.
 
Tozo-regeling 2.0 verlengd tot en met september
De Tozo-regeling kan aangevraagd worden bij uw woongemeente. Steeds meer gemeenten vragen om bewijsstukken waaruit blijkt dat uw inkomen onder het bestaansminimum dreigt te komen c.q. komt. Het inkomen van uw partner telt in de 2.0 regeling ook mee bij de bepaling van het gezinsinkomen. De partner moet de aanvraag ook mede ondertekenen (met zijn/haar DigiD).
 
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van deze regelingen? Wij helpen u graag. Neemt u dan contact op met Tabitha Rozeboom Bos of Julian Pieper.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
TOFA; let op de deadline van 12 juli

Flexwerkers met inkomensverlies vanwege corona kunnen nog tot en met 12 juli 2020 een financiële tegemoetkoming aanvragen.
 
Het UWV heeft inmiddels al meer dan 16.000 aanvragen binnengekregen, zo blijkt uit recente cijfers. Ongeveer 75% van de aanvragers heeft een beslissing ontvangen. Het merendeel van de goedgekeurde aanvragen is uitgekeerd. Om in aanmerking te komen voor de TOFA moet het loon dit jaar in februari namelijk minstens € 400 hebben bedragen, in april minstens 50% minder zijn én niet meer dan € 550. Ook moet het loon in maart minstens € 1 hebben bedragen.
Als aanvullende voorwaarde geldt dat de aanvrager vanwege het inkomensverlies geen uitkering heeft gekregen, zoals WW.
De TOFA bedraagt € 1.650 bruto voor de periode maart tot en met mei 2020, oftewel
€ 550 per maand.
 
Om teleurstellingen te voorkomen heeft het UWV op de site een tool geplaatst waarmee eenvoudig kan worden nagegaan of aan de voorwaarden wordt voldaan. Op deze manier weet men al vooraf of het indienen van een aanvraag nut heeft.
Het UWV heeft bij de aanvraag geen inkomensgegevens nodig. Die verkrijgt het UWV namelijk rechtstreeks via de Belastingdienst.
 
Heeft u vragen neem dan contact op met Tabitha Rozeboom Bos.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Belastingmaatregelen
Verlenging verkregen uitstel van betaling belastingen
Als een verkregen uitstel voor drie maanden binnenkort afloopt en de ondernemer heeft behoefte aan verlenging, dan dient hij dat apart aan te vragen. De Belastingdienst wil graag dat dat verzoek met een online formulier wordt gedaan. Vanaf 29 juni jongstleden is dat beschikbaar. Een schriftelijk verzoek is wel mogelijk, maar voor zowel de ondernemer als de Belastingdienst veel bewerkelijker.

Een door de Belastingdienst verleende verlenging geldt totdat de Belastingdienst dit intrekt. Verlengd uitstel wordt in ieder geval niet eerder ingetrokken dan 1 oktober 2020.

Intrekking uitstel

Het verleende bijzondere uitstel van betaling heeft een tijdelijk karakter. De Belastingdienst trekt het in zodra de omstandigheden dit mogelijk maken. Dit kan het geval zijn als het kabinet de beperkingen opheft voor de branche waarin de ondernemer verkeert. Intrekking voor 1 oktober 2020 is in ieder geval niet aan de orde.
Vanaf de intrekking van het uitstel moeten lopende fiscale verplichtingen, zoals de afdracht van omzetbelasting en loonheffingen, weer worden nagekomen.

Voor intrekking krijgt de ondernemer de gelegenheid om een passende betalingsregeling af te sluiten die niet gebonden is aan een maximumtermijn of aan andere eisen die in het reguliere uitstelbeleid worden gesteld.


Werkkosten regeling (WKR); verruiming vrije ruimte

Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (wkr) kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven zonder dat deze belast worden. Deze vrije ruimte die werkgevers hebben om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen te geven is eenmalig alleen voor 2020 verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.
 
Werkgevers die daar financiële ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Dit kan ook een boost geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis.
De werkgever zou bijvoorbeeld ook de extra energiekosten die de werknemer maakt door het thuiswerken vanuit de vrije ruimte onbelast aan hem kunnen vergoeden.
 
Onbelast vergoeden / verstrekken mondkapjes
De werkgever mag de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden of verstrekken aan zijn werknemers. Deze kosten horen tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers vanaf 1 juni 2020 niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen. Omdat de werkelijke kosten van openbaar vervoer gericht zijn vrijgesteld, vallen de mondkapjes daar ook onder.
De vergoeding of verstrekking van mondkapjes gaat dus niet ten koste van de vrije ruimte.
 
Onbelast vergoeden / verstrekken arbo voorzieningen
De Arbeidsomstandighedenwet verplicht de werkgever erop toe te zien dat de werknemer thuis goed en veilig kan werken. De werkkostenregeling kent een gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen, die niet ten koste gaat van de vrije ruimte.
 
Via deze vrijstelling kan de werkgever voorzieningen die samenhangen met zijn Arbo verplichtingen onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan de werknemer. Bij verplicht thuiswerken kan een werkgever bijvoorbeeld een beeldscherm, een toetsenbord en een werkstoel aan de werknemer vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen, mits die voldoen aan de eisen die de Arbeidsomstandighedenwet stelt aan beeldschermarbeid.
 
Uitstel wet excessief lenen
De Wet excessief lenen zou per 2022 worden ingevoerd, maar wordt met een jaar uitgesteld. Indien een DGA op 31 december 2022 schulden aan de eigen BV (exclusief eigenwoningschulden) zou hebben van meer dan € 500.000, dan zou het meerdere als inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 belast worden. Door het uitstel krijgen DGA’s nu tot eind 2023 de tijd om schulden aan hun eigen vennootschap af te lossen of om te zetten in een “externe” lening. Het wetsvoorstel is inmiddels ingediend bij het parlement.
 
Voor vragen en advies over alle bovenstaande belastingmaatregelen kunt u terecht bij uw contactpersoon, Alexander Houtman en Gert-Jan Post.
Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Coronakredietverlening  
Banken geven ondernemingen nog een maand extra om uitstel voor de aflossing van lopende leningen aan te vragen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag. De regeling is bedoeld om ondernemers financieel meer lucht te geven en zou eigenlijk tot 1 juli worden aangeboden. In juni hebben relatief gezien maar weinig bedrijven gebruik gemaakt van uitstel, maar toch kiezen banken ervoor om ondernemers een maand extra te geven om de regeling aan te vragen. Dit geldt voor ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank, Deutsche Bank en BNG Bank en geldt alleen voor klanten met een krediet tot 2,5 miljoen euro. ABN AMRO hiervan uitgezonderd omdat deze bank alle zakelijke klanten met een zakelijke financiering tot 50 miljoen euro automatisch uitstel van rente en aflossing heeft aangeboden.
 
Eind augustus besluit over derde steunpakket
Het kabinet beslist eind augustus of er opnieuw steunmaatregelen voor het bedrijfsleven worden getroffen vanwege de coronacrisis. Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezegd.

Volgens de minister is er nog veel onzekerheid over het verloop van het virus en de stand van de economie. In augustus beschikt de minister over meer cijfers van het CBS, zodat daarna kan worden besloten of extra steun nodig is.
Ook blijft het kabinet de werkgelegenheid in de gaten houden. Vanwege het coronavirus is er daarom, samen met sociale partners, extra aandacht voor om- en bijscholing om zodoende mensen aan het werk te kunnen houden.

Koolmees maakte ook bekend dat de meeste steun via de NOW-regeling bij het mkb terecht is gekomen.

De deadline van de huidige steunmaatregelen is 1 oktober. Regelingen zoals de NOW, TVL en TOZO lopen dan af, tenzij ze opnieuw verlengd worden.
 
Tot slot
Vanuit de overheid zijn er diverse informatiesites beschikbaar zoals:



 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi