Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Coronacrisis:
Coronanieuwsbrief nr 18
TVL vanaf vierde kwartaal 2020 open voor alle bedrijfssectoren
Verlenging kredietfaciliteiten
Time-out-arrangement (TOA)
Uitstel van belastingbetaling tot en met 31 december
Verdere maatregelen van het kabinet
Tot slot
 
Coronanieuwsbrief nr 18
Tijdens een ingelaste persconferentie deze week heeft het kabinet besloten om een half miljard extra steun te verlenen als gevolg van de tweede coronagolf en tracht hiermee te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen door de extra uitgevaardigde overheidsmaatregelen.
In deze nieuwsbrief gaan wij in op wijzigingen en aanvullingen in vervolg op onze vorige nieuwsbrieven; bekijk hier onze vorige nieuwsbrieven.
 
TVL vanaf vierde kwartaal 2020 open voor alle bedrijfssectoren

Vanaf medio november kunnen ondernemers uit alle bedrijfssectoren een aanvraag doen via https://www.rvo.nl/  voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Nieuw is dat bedrijven voor het vierde kwartaal van 2020 geen specifieke SBI-code nodig hebben. Alle SBI-codes (branches) komen in aanmerking voor de TVL. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de omzetderving als gevolg van de coronacrisis.
U kunt de TVL telkens voor een periode van 3 maanden aanvragen. Voor iedere periode moet u een nieuwe aanvraag doen. Bedrijven kunnen in elke periode voor het eerst de TVL aanvragen, ook als ze de voorgaande periode geen aanvraag deden of niet in aanmerking kwamen.

Wijzigingen
De belangrijkste verschillen met de TVL in de eerste periode:

  • Voor het vierde kwartaal van 2020 (TVL Q4 2020) komen ondernemers uit alle bedrijfssectoren - dus met alle SBI-codes - in aanmerking;
  • Een ondernemer moet minimaal € 3.000 vaste lasten hebben in een periode van 3 maanden (eerder: € 4.000 in 4 maanden);
  • Voor TVL Q4 2020 geldt nog de grens van minimaal 30% omzetverlies. Vanaf de derde periode gaat de grens van het omzetverlies in stappen omhoog;
  • De subsidie bedraagt minimaal € 750 en maximaal € 90.000 (eerder: minimaal
    € 1.000 en maximaal € 50.000).

De drie nieuwe periodes zijn:

  • TVL Q4 2020: 1 oktober tot en met 31 december 2020
  • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021
  • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021

Horeca krijgt een aanvullende subsidie
Daarnaast is er besloten dat voor TVL Q4 2020 horecagelegenheden eenmalig een aanvullende subsidie krijgen om gemaakte kosten te compenseren. De subsidie bedraagt circa 2,75% van de omzetderving, gemiddeld € 2.500. Dit bedrag komt bovenop de TVL-subsidie. Vanaf medio november kunnen gesloten horecagelegenheden de TVL-aanvragen en komen ze direct ook in aanmerking voor de aanvullende subsidie.
 
Extra tegemoetkoming evenementenbranche 
Aangezien veel evenementen vanwege de coronamaatregelen niet door kunnen gaan, komt er ook voor deze branche een extra tegemoetkoming. Deze extra regeling is bestemd voor ondernemers die wel voor de TVL uit het tweede steunpakket in aanmerking zijn gekomen, maar niet voor de TVL voor de periode oktober t/m december 2020 omdat hun omzet in het vierde kwartaal van 2019 (te) laag was.
 
De betreffende ondernemingen die door een lage omzet in 2019 geen aanspraak kunnen maken op de aankomende TVL-subsidie, ontvangen eenmalig een bedrag gebaseerd op de hoogte van hun TVL-subsidie uit het tweede steunpakket. De regeling wordt nog verder uitgewerkt.
 
Voorwaarden
Om de tegemoetkoming te krijgen, moet een bedrijf een SBI-code hebben die aangeduid is als ‘evenement-gerelateerd’. Ook moet men kunnen aantonen dat men minimaal één festival of evenement heeft georganiseerd of voor de omzet voor minstens 70% afhankelijk is van levering aan festivals of evenementen.
 
Het lijkt voor deze eenmalige tegemoetkoming van belang te zijn dat daadwerkelijk gebruik is gemaakt van de TVL-subsidie uit het tweede steunpakket. Het is nog onbekend hoe zal worden omgegaan met ondernemingen die wel recht hadden op de TVL-subsidie uit het tweede steunpakket, maar daar geen gebruik van hebben gemaakt.

Heeft u vragen of kunnen wij u helpen met een aanvraag bel of mail Tabitha Rozeboom Bos of Julian Pieper.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Verlenging kredietfaciliteiten

Om bedrijven in hun liquiditeitsbehoefte te blijven ondersteunen, worden kredietfaciliteiten verlengd. Het garantie-instrumentarium voor corona en de financieringsregelingen via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen worden verlengd tot en met 30 juni 2021. De BMKB-C regeling wordt verlengd tot eind 2021.
 
Heeft u vragen of kunnen wij u helpen met een aanvraag bel of mail Julian Pieper of Tabitha Rozeboom Bos.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Time-out-arrangement (TOA)

Het eerder aangekondigde time-out-arrangement krijgt verdere vorm. Het TOA helpt ondernemers om de mogelijkheden te benutten die de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) straks kan gaan bieden. Hierdoor komen akkoorden met schuldeisers gemakkelijker tot stand. Dat helpt ondernemers om tijdelijk in een soort "winterslaap”  te gaan en levensvatbare bedrijven om niet onnodig failliet te hoeven gaan. Ondernemers kunnen nu al met hun schuldeisers om de tafel om dit direct na 1 januari 2021 te formaliseren. Verdere uitwerking van het TOA volgt.
 
Onze juristen staan voor u klaar om u hierin te ondersteunen. Bel of mail Letty Voets of Maarten Tissink.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Uitstel van belastingbetaling tot en met 31 december

Een andere steunmaatregel is die van uitstel van belastingbetaling. Ondernemers die betalingsproblemen hebben door de coronacrisis, kunnen nog tot eind december bijzonder uitstel van belastingbetaling of een verlenging van het uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Daarmee loopt voor alle ondernemers het uitstel uiterlijk op 1 januari 2021 af. Vanaf 1 januari 2021 is uitstel in beginsel niet meer mogelijk.
 
Wanneer uw bijzonder uitstel of verlenging afloopt, moet u bij de eerstvolgende aangifte uw belasting weer op tijd betalen. Vanaf 1 juli 2021 begint de afbetaling van de openstaande belastingbedragen waarvoor u uitstel van betaling hebt gekregen. Daarvoor krijgt u ruim de tijd: drie jaar.
 
Bij uitstel van betaling wordt invorderingsrente in rekening gebracht. Tot eind 2021 bedraagt deze nog 0,01%. Vanaf 1 januari 2022 zal de invorderingsrente weer worden verhoogd tot 4%.
 
Heeft u vragen of kunnen wij u helpen neem dan contact op met uw contactpersoon.

Bel 0184 49 68 00 of mail
 
Verdere maatregelen van het kabinet
  • € 40 miljoen voor ‘vrije theaterproducenten’: een niet-gesubsidieerd theater kampt ook met voorstellingen die niet door hebben kunnen gaan. Het kabinet komt deze groep tegemoet;
  • Het sport-specifieke pakket wordt aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode van 1 oktober t/m 31 december. Hiermee is een bedrag van € 60 miljoen gemoeid;
  • Het kabinet reserveert nog eens € 150 miljoen om inkomstenderving bij gemeenten op te vangen, bovenop de eerder gereserveerde € 100 miljoen;
  • Met de detailhandel is een afsprakenkader gemaakt over handhaving van de basisregels. Het kabinet benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de regels houden, en roept iedereen op om alléén te gaan winkelen en winkeltijden meer te spreiden.
 
 
Tot slot
Vanuit de overheid zijn er diverse informatiesites beschikbaar zoals:



 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Twitter   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 (0)184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 (0)180 64 54 64
Morison KSi