Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
In deze nieuwsbrief
Per 1 november 2021 valt definitief het doek voor de levensloopregeling
Drempel voor negatieve rente verder omlaag
Personeel inhuren? Voorkom inlenersaansprakelijkheid
Vraag voor 1 juli 2021 btw zonnepanelen terug
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?
Per 1 november 2021 valt definitief het doek voor de levensloopregeling
 
Na de afschaffing met ingang van 1 januari 2012 valt per 1 november 2021 definitief het doek voor de levensloopregeling. Op die datum zal de instelling die jouw levenslooptegoed beheert, dit onder inhouding van belasting aan jou uitkeren. Tot die tijd kan je het levenslooptegoed nog vrij opnemen en besteden. Bijvoorbeeld om een periode van onbetaald verlof financieel te overbruggen, een auto te kopen of je woning te verbouwen. Wil je het tegoed liever pas na 1 november besteden? Dan kan je het ook gebruiken voor het verbeteren van je pensioenregeling of omzetten in een lijfrente als aanvulling op een pensioentekort. Maar je kunt ook denken aan het inkopen van extra vrije dagen bij je werkgever door gebruik te maken van de verlofspaarregeling. Met die regeling kan een werknemer tot 100 weken verlof sparen en die bijvoorbeeld opnemen in de periode vóór zijn pensioen. Heb je toch weer een pre-pensioenregeling van bijna twee jaar!
 
Weten of je een pensioentekort hebt of interesse in de verlofspaarregeling? Neem dan contact op met Albert de Jager.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Drempel voor negatieve rente verder omlaag
 
Begin 2020 begonnen de eerste grootbanken in Nederland met het in rekening brengen van negatieve rente. Waar dit eerst voor bedragen vanaf € 2.500.000 van toepassing was, is dit bedrag de afgelopen periode steeds verder afgenomen. Alhoewel de rente op de kapitaalmarkt als gevolg van de toegenomen inflatie weer oploopt lijkt het einde nog niet in zicht. Afgelopen weken hebben de grootbanken opnieuw verlagingen aangekondigd en vanaf 1 juli 2021 lijkt het betalen van negatieve rente vanaf € 100.000 de norm.
 
Voor jou als spaarder betekent dit dat de zoektocht naar rendement steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld om je pensioen veilig te stellen. In deze zoektocht denken wij graag met je mee. Bijvoorbeeld door het opstellen of actualiseren van je financiële planning. Daarnaast zijn er ook diverse alternatieven om je spaargeld te laten renderen, bijvoorbeeld via ons informal investment netwerk.  
 
Meer weten? Neem dan contact op met Julian Pieper of Ad Riebergen.
                 
Een andere mogelijkheid om te voorkomen dat jouw B.V. over haar spaarsaldo een negatieve rente in rekening gebracht krijgt, is dat zij (een deel) van het saldo op haar spaarrekening(en) in trust geeft bij haar directeur- grootaandeelhouder (dga). Daartoe sluit de B.V. met haar dga een overeenkomst op grond waarvan de aandeelhouder de liquiditeit op eigen naam, maar voor rekening en risico van de B.V. houdt. De aandeelhouder wordt juridisch eigenaar, terwijl de B.V. economisch eigenaar van de spaargelden blijft. In trust geven in plaats van uitlenen aan de dga voorkomt ook dat de dga in 2023 te maken kan krijgen met het excessief lenen. Overwogen zou kunnen worden om de dga een kleine vergoeding voor deze dienst toe te kennen.
 
Heb je hierover vragen en kunnen wij je helpen met de uitvoering? Neem dan contact op met Gert- Jan Post.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Personeel inhuren? Voorkom inlenersaansprakelijkheid
 
Als je personeel inhuurt van een derde, kun je aansprakelijk gesteld worden voor de premies en belastingen die deze derde moet afdragen. Daarom is het van belang maatregelen te nemen om deze zogenaamde inlenersaansprakelijkheid te voorkomen, zo bleek onlangs nog voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Lees verder
Vraag voor 1 juli 2021 btw zonnepanelen terug
 
Heb je als particulier in 2020 zonnepanelen aangeschaft en de btw nog niet teruggevraagd? Dan moet je vóór 1 juli 2021 in actie komen. Doe je dat niet, dan loop je het risico de btw niet meer terug te krijgen van de Belastingdienst.
 
Elke particulier met zonnepanelen die energie teruglevert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht je in 2020 zonnepanelen? Meld dit dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.
Lees verder
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?
 
Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar verdelen en daarnaast werken, kunnen beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Er wordt dan al snel gesproken over co-ouderschap. De zorg voor het kind of de kinderen moet dan min of meer gelijkelijk tussen beide ouders worden verdeeld. Als dat onvoldoende gebeurt, is er in fiscale zin geen sprake van co-ouderschap en mist een van beide ouders mogelijk de IACK.
Lees verder
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64