Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoednieuws:
10 keer de huur is niet duur
De fiscale levenscyclus van een woning
No BIK no glory ...?
Vakantiewoning en fiscus
10 keer de huur is niet duur
 
De markt, en dan met name de renteontwikkeling, heeft deze vuistregel inmiddels ingehaald. Mede door de lage rentestanden is vastgoed de afgelopen jaren fors in waarde gestegen. Je kunt je de vraag stellen of het nu wel het juiste moment is om onroerend goed aan te kopen? Of dit zo is, is slechts deels afhankelijk van de huidige prijs van het onroerend goed. De historisch lage rentestand is namelijk een argument om nu wél te investeren. Ook wanneer de inflatie de komende jaren substantieel oploopt kan dit een goed moment zijn.
 
Uiteindelijk draait het om jouw persoonlijke situatie, het doel waarmee het vastgoed wordt aangekocht, de wijze waarop het vastgoed wordt gefinancierd en de alternatieve mogelijkheden. Wij adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze. Heb je interesse? Neem dan contact op met Julian Pieper.
Bel 0184 49 68 00 of mail
De fiscale levenscyclus van een woning
 

Indien door iemand een in Nederland gelegen onroerende zaak wordt verkregen, dient in beginsel 8% overdrachtsbelasting te worden betaald. Is deze onroerende zaak echter een woning, dan geldt een verlaagd tarief van 2% en onder voorwaarden zelfs een vrijstelling voor starters. Het is financieel gezien dus aantrekkelijk om een onroerende zaak te kunnen kwalificeren als woning, zodat overdrachtsbelasting kan worden bespaard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sinds de invoering van het verlaagde tarief in 2011 de rechter met enige regelmaat moet oordelen of iets een woning is of was. Zo ook in een zaak welke afgelopen voorjaar ter beoordeling aan de rechter werd voorgelegd.

Belanghebbende kocht in 2018 een perceel grond, waarop een woning heeft gestaan die door brand is verwoest. Ten tijde van de verkrijging waren alleen de fundering met rioolaansluiting, schuur en bestrating nog aanwezig. In geschil is het overdrachtsbelastingtarief dat van toepassing is op de verkrijging. Belanghebbende is van mening dat het verlaagde tarief van toepassing is, omdat sprake is van een woning, maar de inspecteur vindt van niet.
De wetgever heeft ervoor gekozen om grond bestemd voor woningbouw uit te sluiten van het begrip woning. Ook is besloten  dat toepassing van het verlaagde tarief in geval van (voorgenomen) bouw van een woning eerst mogelijk te maken indien de fundering is aangebracht ten tijde van de verkrijging van de desbetreffende onroerende zaak.
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het woningtarief van toepassing is. De nieuwe woning is vrijwel geheel gebouwd op de nog bestaande fundering van de oorspronkelijke woning. Verder is voor de kwalificatie als nieuwe woning in aanbouw niet vereist dat de ten tijde van de verkrijging aanwezige fundering specifiek is aangelegd voor de te bouwen woning. Ook is er economisch nauwelijks sprake van een verschil tussen nieuw aangebrachte fundering en fundering die is blijven liggen, dat een verschil in tarief kan rechtvaardigen. Dat de bouwvergunning pas is verkregen na de levering van de onroerende zaak en ook pas daarna is begonnen met de bouw, leidt niet tot een ander oordeel. De bouwvergunning is immers wel vóór de levering aangevraagd en uit de daarbij overgelegde tekeningen volgt dat het bouwplan de aanwezige fundering volgt. Het gelijk is volgens de rechtbank dan ook aan belanghebbende.
 
Uit de jurisprudentie welke tot op heden over het verlaagde tarief is gewezen, komt het begin en het einde van de reikwijdte van het begrip ‘woning’ naar voren:

  • grond bestemd voor woningbouw is (nog) geen woning;
  • de levenscyclus van een woning vangt aan nadat op een bouwterrein de fundering voor een woning is gelegd (woning in aanbouw);
  • een bouwwerk dat oorspronkelijk als woning is ontworpen en gebouwd, behoudt deze status in beginsel;
  • afwijkende aanwending van een object dat naar zijn aard kwalificeert als woning (bijvoorbeeld gebruik als kantoor of als tandartsenpraktijk) brengt geen aardverandering teweeg;
  • een aardverandering is pas aan de orde als voor het terugbrengen naar de oorspronkelijke aard meer dan beperkte bouwkundige aanpassingen nodig zijn;
  • het feit dat een naar zijn aard als woning ontworpen en gebouwde woning niet geschikt is om als woning te dienen, brengt geen aardverandering teweeg;
  • de oorspronkelijke aard van de woning gaat niet verloren door ernstige schade en verval;
  • de levenscyclus van de woning eindigt, wanneer met de sloop is aangevangen.
De hiervoor aangehaalde procedure bevestigt dat, wanneer het fundament van een gesloopte woning blijft behouden en daarop een nieuwe woning wordt gebouwd, na afronding van de sloop meteen sprake is van een woning. In wezen vangt dan een nieuwe levenscyclus aan. Aangezien de feitelijke toestand op het verkrijgingsmoment beslissend is en de verschillende toestanden zich in de tijd snel kunnen opvolgen, kunnen de financiële consequenties groot zijn. Zelfs in de ooit zo overzichtelijke overdrachtsbelasting is een goede begeleiding voor niet-ingewijden dus steeds belangrijker geworden. De vastgoedspecialisten van Hoek en Blok staan je daar graag in bij.
Bel 0184 49 68 00 of mail
No BIK no glory ...?
Subsidieregeling Duurzame Energie ++ opent 21 september
 
Voor investeringen op het vlak van duurzame energie gaat op 21 september 2021 de SDE subsidie van start. Hoewel de BIK-regeling voorlopig op losse schroeven is komen te staan, is er vanuit de SDE 5 miljard subsidie beschikbaar. Hoe eerder je inschrijft, hoe groter de kans op toekenning van je aanvraag!
 
De SDE+ regeling heeft betrekking op bijvoorbeeld investeringen in zonnepanelen, windmolens, vergistingsinstallaties en geothermie. In 2020 zijn hieraan CO₂-afvang en -opslag (CCS), industriële restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers en waterstofproductie door elektrolyse toegevoegd.
 
Onze partner IMC heeft ruime ervaring opgebouwd met het aanvragen en begeleiden van SDE trajecten. Waar nodig werken ze ook de haalbaarheidsstudie uit en adviseren ze bij de verdere realisatie. Voor haar klanten heeft IMC de afgelopen jaren vele SDE projecten aangevraagd en goedgekeurd gekregen.

Voor nadere informatie kun je terecht bij ons team energietransitie vastgoed. Naast ondersteuning op het gebied van subsidies, adviseren zij over fiscale en financiële aspecten rond verduurzaming van vastgoed. Bij interesse neem contact op met Roland van de Graaf. 
Bel 0184 49 68 07 of mail
Vakantiewoning en fiscus
Een vakantiewoning in Nederland op het oog? Wees je bewust van de fiscale gevolgen!

Met welke extra belasting(en) je te maken krijgt, is afhankelijk van je (persoonlijke) omstandigheden en de wijze van gebruik van de vakantiewoning.

Download de gratis Whitepaper en ontdek welke fiscale gevolgen een vakantiewoning voor jou heeft!
Download hier
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64