Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
In deze nieuwsbrief
Per 1 juli 2021 WBTR van kracht
Beleggen in privé of in de B.V.?
Wel BIK, een beetje BIK, ... geen BIK!
Tot € 125.000 subsidie voor de ontwikkeling en opleiding van personeel
Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Vakantie en corona
Stichtings- en verenigingsbestuurders opgelet! Per 1 juli 2021 gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen van kracht
 
Met ingang van 1 juli 2021 treedt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (‘WBTR’) in werking. Deze wet heeft gevolgen voor het bestuur en toezicht van alle stichtingen en verenigingen. Dus of je nou bestuurder bent van een Stichting Administratiekantoor, of in je vrije tijd in het bestuur van de plaatselijke voetbalvereniging zitting hebt, je zult te maken krijgen met de WBTR. Maar wat houdt dit concreet in?
 
De voornaamste doelstelling van de WBTR is de verbetering van de kwaliteit van (het toezicht op) het bestuur van stichtingen en verenigingen. Dit zien we terug in de verruimde mogelijkheden voor persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders. Zo kan de curator op grond van de WBTR de bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor het tekort in de boedel van de rechtspersoon in geval van faillissement. Ook derden kunnen zich in bepaalde gevallen tot de bestuurder persoonlijk wenden en hem/haar aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld op grond van ‘geen goed bestuur’. Ongeacht of je een betaalde of onbetaalde bestuursfunctie verricht! In combinatie met de in de WBTR ingevoerde verruiming van de ontslagmogelijkheden voor een stichtingsbestuurder/-toezichthouder, verwacht de wetgever een grote kwaliteitsslag te kunnen slaan.
 
Naast de consequenties van de WBTR die de bestuurder/toezichthouder persoonlijk raken, heeft de WBTR ook gevolgen voor de statuten van de stichting en vereniging. De WBTR verplicht namelijk tot het in lijn brengen van de statuten van de rechtspersoon met de (nieuwe) wettelijke bepalingen, bijvoorbeeld bij ontstentenis of belet van één of meerdere bestuursleden en het opnemen van een statutaire regeling op het gebied van een tegenstrijdig belang tussen de bestuurder en de rechtspersoon.
 
De statuten van de stichting en vereniging zullen in lijn moeten worden gebracht met deze nieuwe wettelijke bepalingen.

Ben je benieuwd wat de WBTR voor gevolgen heeft voor de stichting en/of vereniging waarover jij het bestuur voert? Of wil je advies op maat als het gaat over de WBTR en jullie stichtings- of verenigingsstatuten? Neem contact op  met Samantha Heijboer. Zij helpt je graag verder!
Bel 0184 49 68 00 of mail
Beleggen in privé of in de B.V.?
 
Om deze vraag te beantwoorden is het onder andere van belang om te weten:

  • Is het vermogen aanwezig in privé of in de B.V.?
  • Wat is de omvang van het vermogen? Hoe hoger het vermogen in box 3, hoe hoger de belastingdruk.
  • Wat is je risicobereidheid? Een hoog rendement gaat vaak hand-in-hand met een hoog risico.
  • Hoeveel winst maak je in de B.V.? De omvang van de winst bepaalt het tarief voor de vennootschapsbelasting.

In de link hieronder lees je meer over het structureren van je vermogen.
Lees verder
Wel BIK, een beetje BIK, ... geen BIK!
 
Het kabinet zet alsnog een streep door de omstreden Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Op 5 oktober 2020 was in de tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2021 de BIK geïntroduceerd. De bedoeling van deze afdrachtsvermindering voor de loonheffingen was om bedrijven tijdens de huidige economische crisis te stimuleren om te blijven investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.
 
Vanaf de introductie kon de BIK op veel weerstand vanuit de Tweede Kamer rekenen. Uiteindelijk is de steunmaatregel destijds toch aangenomen. Wel werd het gedeelte van de BIK, voor zover dit betrekking had op de fiscale eenheid vennootschapsbelasting, buiten de regeling gelaten, totdat daarvoor goedkeuring vanuit Brussel was gekregen.
 
Nog voordat er een aanvraag voor de BIK kon worden ingediend, trekt het kabinet de maatregel toch weer in. Reden hiervoor is dat er te veel onzekerheid is of de maatregel wel standhoudt bij de Europese Commissie. Uit informele gesprekken is namelijk gebleken dat de BIK mogelijk wordt aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun. Uit voorzorg is daarom de gehele regeling ingetrokken.
 
Om het bedrijfsleven tegemoet te komen, heeft het kabinet een nieuwe tijdelijke regeling geïntroduceerd. Vanaf 1 augustus 2021 (en per 16 augustus 2021 voor werkgevers die per vier weken loonaangifte doen) wordt de Awf-premie, een premie waaruit de WW wordt betaald, verlaagd.
 
De Awf-premie die voor vaste contracten wordt betaald, wordt verlaagd van 2,7% naar 0,34%. De premie die betaald wordt voor tijdelijke contracten wordt verlaagd van 7,7% naar 5,34%.
 
Eind juni 2021 is de ministeriële regeling met de verlaging van de premie door de minister van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer verzonden, waarna de regeling na publicatie in de Staatscourant in werking treedt.

Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op met één van onze fiscale specialisten.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Tot € 125.000 subsidie voor de ontwikkeling en opleiding van personeel
 
Heb jij als ondernemer een goed plan of idee voor scholing, omscholing of ontwikkeling van je medewerkers, maar ontbreekt het je aan tijd en middelen om het uit te voeren? Dan is de subsidieregeling MKB!dee misschien wat voor jou. Bedrijven die een oplossing bedenken voor problemen waar ze tegenaan lopen kunnen de subsidie krijgen. Voorbeelden van problemen zijn dat er te weinig tijd of capaciteit is voor scholing, dat je een mismatch ervaart tussen onderwijs en arbeidsmarkt of dat de gewenste scholing niet bestaat of niet goed te vinden is.
 
Van 6 juli tot en met 7 september wordt de regeling opengesteld. De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten tot een maximaal subsidiebedrag van € 125.000 en voor een samenwerkingsverband zelfs € 200.000.
 
Neem contact op met Sabine de Grauw van IMC wanneer ook jij wilt investeren in jouw personeel. Zij maakt graag een afspraak om de subsidie verder uit te leggen.
Bel 0184 49 68 07 of mail
Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022
 
Op dit moment kunnen ouders al ouderschapsverlof opnemen. Dit is 26 keer de wekelijkse arbeidsduur en moet opgenomen worden in de eerste 8 jaar na de geboorte van hun kind. Dat is onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar andere afspraken over maken binnen de organisatie of middels een cao. Omdat het verlof onbetaald is, kan niet iedereen zich veroorloven om gebruik te maken van het verlof.

Om te stimuleren dat ouders meer gebruik gaan maken van het ouderschapsverlof wordt de nieuwe ouderschapsregeling in het leven geroepen vanaf augustus 2022! Met de nieuwe ouderschapsregeling betaalt de overheid de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk door.

Wil je meer weten over specifiek de nieuwe ouderschapsregeling? Lees hier dan verder over in het artikel ouderschapsverlof of neem contact op met een van onze specialisten!

Ben je benieuwd naar de andere soorten verlof? In onze whitepaper verlof vind je alle verschillende verlofsoorten op een rij! 
Bel 0184 49 68 00 of mail
Vakantie en corona
 
De vakantieperiode komt er aan en werknemers staan te springen weer op reis te gaan. Maar wat kan wel en niet en hoe ga je hier als werkgever mee om? We raden aan de reisadviezen en kleurcodes van de Rijksoverheid goed in de gaten te houden. Er is ook een handige app beschikbaar:  de Reisapp van Buitenlandse Zaken.
 
Twijfel je over bepaalde situaties of is er behoefte aan extra advies? Neem contact op met onze HRM adviseurs.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64