Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Coronacrisis
Update inzake de NOW-subsidie
Openstelling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kwartaal 3
Einde steunpakketten voor banen en economie
Garantieregelingen
Belastingen
Geen verdere versoepeling excessief lenen DGA
Tot slot
Update inzake de NOW-subsidie
Als het goed is gaan we het coronavirus steeds meer achter ons laten en kan de ondernemer de draad weer verder oppakken. De steunmaatregelen zijn nog van kracht en daar kan nog steeds een beroep op worden gedaan, maar de tegemoetkoming wordt lager en wordt steeds meer afgebouwd. Hier komen we later in deze nieuwsbrief op terug.
 
Ondertussen is het alweer anderhalf jaar geleden dat de eerste aanvraagperiode voor de NOW 1 werd opengesteld. Daarna werd de NOW in nog een aantal aanvraagperiodes opengesteld en ondertussen zijn we aanbeland bij de zesde aanvraagperiode oftewel, de NOW 4 is geopend. Deze periode loopt tot en met 30 september 2021.
 
Het aanvragen van een definitieve aanvraag voor de NOW 1 kan tot en met 31 oktober 2021. Bij een aantal aanvragen is het verplicht om bij de definitieve aanvraag een verklaring van een onafhankelijke derde of accountant mee te sturen. In het bijgaande overzicht is uiteengezet wat voor iedere tot nu bekende aanvraagperiode de verplichtingen en de belangrijke data zijn.
 
Heb je vragen of kunnen wij je helpen? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Hoek en Blok of met Jens de Schrijver.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Openstelling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kwartaal 3
TVL kwartaal 3 2021 is op 31 augustus geopend en sluit op 26 oktober om 17:00 uur. Ondernemers kunnen een aanvraag doen bij een minimaal omzetverlies van 30% en minimaal € 1.500 vaste lasten per kwartaal. Het minimum subsidiebedrag is € 1.500.
 
TVL kwartaal 3 blijft praktisch hetzelfde als kwartaal 2. In het 3e kwartaal van 2021 wordt 100% van de berekende vaste lasten vergoed. Ondernemers kunnen – net als bij kwartaal 2 2021 - kiezen tussen twee referentieperioden. Aanvullend geldt:
  • Grote ondernemingen kunnen maximaal € 600.000 ontvangen voor het 3e kwartaal; in kwartaal 2 was dit eenmalig € 1,2 miljoen. Deze aanpassing is het enige verschil met kwartaal 2.
  • Startende ondernemers die voor 30 juni 2020 zijn ingeschreven in het Handelsregister van de KVK kunnen ook TVL kwartaal 3 aanvragen;
  • Mkb-bedrijven kunnen maximaal € 550.000 subsidie voor het 3e kwartaal ontvangen.
 
Belangrijkste voorwaarden:
  • Je onderneming staat ingeschreven bij de KVK, heeft een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland, maar niet op het huisadres. Op deze vestigingseis zijn een paar uitzonderingen, zoals goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca;
  • Je onderneming heeft meer dan 30% omzetverlies in het 3e kwartaal van 2021; vergeleken met het 3e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal in 2020.
  • Je berekende vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal. Dit wordt berekend op basis van het percentage vaste lasten dat bij je hoofdactiviteit hoort.
 
Een onderneming die een TVL-subsidie van € 125.000 aanvraagt, heeft een accountantsverklaring nodig.
 
Heb je vragen of wil je meer weten over de TVL? Mail of bel met Tabitha Rozeboom Bos.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Einde steunpakketten voor banen en economie
Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd.
 
De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou, volgens het kabinet, het economisch herstel in de weg zitten. Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal. Net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachthoreca die naar verwachting ook na 1 oktober nog verplicht gesloten blijft.
Garantieregelingen
De coronafinancieringsregelingen KKC, BMKB-C en GO-C blijven het gehele jaar van kracht om marktfinanciering te blijven faciliteren. Ondernemingen die behoefte hebben aan liquiditeit, kunnen bij ons terecht. Ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal.
Belastingen
Ook de mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt op 1 oktober, zoals eerder aangekondigd. Sinds het begin van de crisis hebben 369.000 ondernemers gebruikgemaakt van de mogelijkheid van belastinguitstel. Een groot deel van de belastingschuld is inmiddels weer afgelost of verminderd als bijvoorbeeld de belastingaanslag niet goed is vastgesteld. Per saldo staat op dit moment €19,2 miljard aan belastingschuld open en hier maken 270.000 ondernemers gebruik van.
 
Van ondernemers wordt verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer belasting gaan betalen. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen, schoof eerder al op naar 1 oktober 2022 en hier is vijf jaar de tijd voor. Dit geldt voor alle schulden van ondernemers die wegens de coronacrisis uitstel van betaling hebben gekregen, dus ook de schulden waar de ondernemer geen verlenging voor heeft aangevraagd.
 
Let op: zolang er in verband met de belastingschulden een betalingsregeling loopt, leidt een dividenduitkering tot intrekking van de betalingsregeling en het acuut verschuldigd worden van de nog openstaande belastingschulden.
 
Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen is, loopt door tot 1 januari 2022, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken. Daarnaast voert Nederland overleg met Duitsland en België om de afspraken over de belastingheffing van grenswerkers ook tot 1 januari 2022 voort te zetten.
 
Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met je contactpersoon binnen Hoek en Blok. We helpen je graag!
Bel 0184 49 68 00 of mail
Geen verdere versoepeling excessief lenen DGA
Vanaf 2023 mogen DGA’s niet meer dan € 500.000 lenen bij hun eigen bv. Het wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt, zal niet verder worden versoepeld vanwege de coronacrisis. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief bericht aan de Tweede Kamer.
De staatssecretaris geeft aan dat vanwege de coronacrisis de ingangsdatum van de wet al met één jaar is uitgesteld tot 1 januari 2023. Dit betekent dat een DGA pas op 31 december 2023 aan de nieuwe eisen van de wet hoeft te voldoen en ook pas op dat moment zijn schulden aan de bv teruggebracht moet hebben tot maximaal € 500.000.
 
Wet excessief lenen
Het wetsvoorstel excessief lenen wil bovenmatige leningen van DGA’s bij hun bv’s tegengaan. Daarom wordt vanaf 2023 een bovenmatige lening belast in box II. Een DGA mag dan nog maximaal € 500.000 bij zijn bv lenen plus een hypotheek voor de eerste eigen woning bij de bv afsluiten.
 
Heb je vragen over het wetsvoorstel inzake excessief lenen bij de eigen bv? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Hoek en Blok of bel of mail met Albert de Jager.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Tot slot
Vanuit de overheid zijn er diverse informatiesites beschikbaar zoals:

Heb je vragen over de steunmaatregelen van de overheid? Wij staan voor je klaar met raad en daad. Neem contact op met je contactpersoon binnen Hoek en Blok.
Meer info
Agenda Hoek en Blok evenementen
22+30
sep
 
Ondernemerscollege Balanslezen
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
22
sep
 
Podcast Prinsjesdag
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
7
okt
 
Hoek en Blok Studenten- en Startersdag
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
28
okt
 
Ondernemerscollege Vermogensplanning
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
8
nov
 
Relatieavond Hoek en Blok
Klik hier voor het programma.
22
nov
 
Ondernemerscollege Aandeelhouders- en samenwerkingsovereenkomsten
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64