Vastgoednieuws van Hoek en Blok
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Rust en ruimte om te ondernemen Lees online  |  Afmelden
Hoek en Blok
Vastgoednieuws:

Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen
Zesmaandenregeling in de overdrachtsbelasting
Subsidieregeling verduurzamingsmaatregelen mkb

Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen
 
Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) heeft vastgesteld dat slechts 42% van de label-C-plichtige kantoren het energielabel C of beter in bezit hebben. De overige 58% zal vanaf 2023 kans lopen gesanctioneerd te worden.  Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Van de bedrijven die niet voldoen aan energielabel C is meer dan een derde niet in het bezit van een geregistreerd label, terwijl zij wel voldoen aan de vereisten voor een kantoorpand van minstens energielabel C. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) schat dat ongeveer 30% een geldig energielabel zal krijgen als zij een duurzaamheidsscan laten uitvoeren.
 
Kantoorgebouwen die groter zijn dan 100m2 worden vanaf 1 januari 2023 verplicht een Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U certificaat) te bezitten. Dit energielabel voor kantoren staat beter bekend als energielabel A tot en met G. Bedrijven moeten vanaf 2023 kunnen aantonen dat hun kantoorpanden minstens energielabel C hebben. Als er niet voldaan wordt aan dit label zal het kantoorpand niet meer gebruikt mogen worden voor de functie die het nu heeft en kan dit zelfs resulteren in een fikse boete. Ook financiële instellingen zullen zich aan deze richtlijn houden waardoor het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is een hypotheek op het pand aan te vragen.
 
Er geldt een aantal uitzonderingen op de verplichting voor energielabel C bij kantoorpanden:
  • Het gedeelte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is wat betreft de oppervlakte niet meer dan 50% van de totale oppervlakte van het gebouw.
  • De oppervlakte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is minder dan 100m2.
  • Het pand betreft een monument zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangegeven in provinciale of gemeentelijke verordeningen.
  • Het betreft een kantoorpand dat slechts voor hoogstens twee jaar gebruikt wordt.
  • Het betreft een kantoorpand dat onteigend wordt of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet.
  • Het desbetreffende kantoorpand gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen.
  • De maatregelen die moeten worden genomen om energielabel C te behalen hebben een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.
Nadat is vastgesteld welk energielabel van toepassing is op het desbetreffende kantoorpand kunnen acties nodig zijn om enerzijds energielabel C te behalen of anderzijds het energielabel te verbeteren.
 
Investeringen die invloed hebben op dit energievraagstuk kunnen vragen en onzekerheden met zich meebrengen. De specialisten van Hoek en Blok staan met hun ervaring klaar voor jouw vragen. Hierbij kan het gaan om financieringsaanvragen en haalbaarheid, begeleiding en/of advies over subsidies. Neem contact op met Julian Pieper of Rens Gamers.
Bel 0184 49 68 00 of mail
Zesmaandenregeling in de overdrachtsbelasting
 
De verkrijging van in Nederland gelegen onroerende zaken en aandelen in onroerendezaakrechtspersonen (fictieve onroerende zaken) is belast met overdrachtsbelasting. Voor de situatie waarin een (fictieve) onroerende zaak binnen een periode van zes maanden weer wordt overgedragen en in andere handen komt, is een tegemoetkoming in de wet opgenomen; de zesmaandenregeling. Vanwege de tariefsdifferentiatie in de overdrachtsbelasting is de toepassing van de zesmaandenregeling ook gewijzigd. 

Hoe gaat deze regeling in z'n werk? Lees er meer over in het complete artikel via de link hieronder.
Lees verder
Subsidieregeling verduurzamingsmaatregelen mkb
 
Op weg om de klimaatdoelstellingen te realiseren, heeft de overheid een nieuwe subsidieregeling geïntroduceerd, die specifiek op het mkb is gericht. Met deze regeling, ‘advies en ondersteuning verduurzamingsmaatregelen mkb’ (AOVM), krijg je als ondernemer een financieel zetje in de rug om het klimaat een goede dienst te bewijzen.

Het doel van de regeling is om zoveel mogelijk mkb-ondernemingen laagdrempelig te ondersteunen bij de energietransitie. Dit kan door het bieden van inzicht in het brede scala aan energiebesparende maatregelen of door ondernemers te helpen bij het nemen van concrete maatregelen.
De subsidie geldt concreet voor het inzetten van een energieadviseur die je helpt om op een rijtje te zetten, hoe je het beste jouw bedrijfspand of bedrijfsvoering kan verduurzamen. Dit advies wordt tot € 750 vergoed.
 
Financieringsplan
Ga je concreet aan de slag met het advies, dan geldt daarbij een maximale subsidie van € 2.500 voor de ondersteuning van de energieadviseur of -regisseur. Dat kan bijvoorbeeld ook het aanvragen van offertes of subsidies zijn of het opstellen van een financieringsplan. De regeling is recent – per 1 oktober 2021 –  in gegaan en er zit ruim € 28 miljoen in de pot.

Het kan hard gaan bij dit soort subsidies, dus zorg dat je er snel bij bent! Neem contact op met één van de specialisten subsidieadviseurs van IMC.
Bel 0184 49 68 07 of mail
Contact
communicatie@hoekenblok.nl
www.hoekenblok.nl
Facebook   Instagram   Linkedin
Sliedrecht
Stationspark 625
3364 DA Sliedrecht
+31 184 49 68 00
Barendrecht
Tuindersweg 22
2991 LR Barendrecht
+31 180 64 54 64